Biserica_4
img-slider-2
img-slider-3
previous arrow
next arrow

Despre noi

Biserica „Izvorul Tămădurii” Mavrogheni este o oază de liniște și așezare sufletească într-una din cele mai agitate zone ale Capitalei, un loc în care tumultul cotidian al Pieței Victoriei se estompează pentru a da călătorului ostenit posibilitatea să se reculeagă, la umbra istoriei, în mijlocul unei naturi încântătoare. De îndată ce părăsești micuța stradă a Monetăriei și intri în curtea Bisericii Mavrogheni, te întâmpină numeroase personalități ale trecutului mai îndepărtat sau mai recent care-și leagă numele de acest loc.

Descoperi mai întâi că artistul Horia Bernea, director al Muzeului Țăranului Român, a ales să-și doarmă somnul de veci în curtea acestui locaș de cult, pentru a fi aproape de instituția căreia i s-a dedicat în ultimii ani ai vieții. Afli apoi că sculptorul Constantin Brâncuși, al cărui portret realizat de artista Silvia Radu atrage imediat atenția, a fost cântăreț al Bisericii Mavrogheni în perioada studiilor la Școala de Belle Arte. Chiar în fața intrării în Biserică se află mormântul lui Ion Heliade Rădulescu, important reprezentant al culturii prepașoptiste și primul președinte al Academiei Române. Și nu întâmplător. În tipografia care a funcționat în curtea fostei Mănăstiri Mavrogheni a fost publicat „Curierul românesc”, coordonat de Ion Heliade Rădulescu, și tot aici a văzut lumina tiparului „Regulamentul Organic”, prima Constituție a României moderne. Tot în curtea Bisericii Mavrogheni își dorm somnul de veci principesa Zoe Bagration născută Văcărescu, mai mulți membrii ai familiei Filipescu, Constantin Mihail Suțu, fiul domnitorului Mihail Șuțu, precum și Moise Nicoara cunoscut patriot și militant pentru drepturile românilor din Transilvania.

Biserica „Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni este înscrisă în lista monumentelor istorice ale patrimoniului național. Lăcașul de cult, ctitorit în 1787 de domnitorul Nicolae Petru Mavrogheni și de soția lui Maria, a avut inițial regim de mănăstire, pentru a deveni biserică de mir din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Biserica mănăstirii a fost închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu- Izvorul Tămăduirii, ca și Cișmeaua, vestită pentru puterile ei tămăduitoare, care se afla în apropiere. Astăzi Cișmeaua lui Mavrogheni nu mai există. Însă pelerinul care trece pragul Bisericii simte puterea rugăciunii pe care au înălțat-o generații de-a rândul în acest locaș și ocrotirea Maicii Domnului care veghează neîntrerupt asupra Bisericii încă de la începuturile ei.

Tur virtual in Biserica Mavrogheni – Mape 3D