Centrul medical

CENTRU PENTRU RECUPERAREA COPIILOR CU SINDROM DOWN ȘI AUTISM

Ansamblul nou creat la Biserica Mavrogheni, cu Hramurile Izvorul Tamăduirii si Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, în suprafață totală desfășurată de 925,00 mp, va fi format din funcțiunile din descrierea de mai jos și va fi amplasat în zona de sud a incintei bisericii desfășurându-se de-a lungul str. Kiseleff și parcului cu același nume. Regimul de înalțime este Demisol+Parter+2 Etaje.

DESCRIEREA INVESTIȚIEI

    Noua construcție va trebui sa adapostească un Centru pentru recuperare a copiilor cu sindrom Down si Autism, primul din țară de  această complexitate.

    Construcția va adăposti urmatoarele funcțiuni:

–          spatiu de recepție;

–          10 cabinete medicale, pe specialități;

–          3 ateliere de terapie educatională;

–          un bazin destinat aquakinetoterapie;

–          circulații orizontale și verticale aferente;

–          ascensor de persoane;

–          vestiare și cabine de duș;

–          grupuri sanitare;

–          spații anexe (centrală termică, gospodărie de apă, centrală de detecție, tablou electric).

Necesitatea promovării investiției

            În București exista peste 2000 de copii diagnosticați cu sindrom Down și Autism, pentru care ar fi necesara infiintarea unor centre care sa asigure servicii de zi sau centre de pregatire, de formare si consiliere, centre de respiro si de sprijin in situatii de criza, ateliere protejate si centre rezidentiale pentru adultii ramasi fara parinti.

            Realizarea Centrului pentru recuperarea copiilor cu sindrom Down si Autism are in primul rand un puternic impact social, conducand la imbunatatirea conditiilor de viata ale persoanelor cu sindrom Down și Autism si ale apartinatorilor prin asigurarea unor servicii psihologice, psihiatrice, terapeutice, medicale, educationale si recuperatorii integrate, astfel incat aceste persoane sa beneficieze de sprijin permanent.

Oportunitatea investiției

Aparitia unui „Centru pentru recuperare a copiilor cu sindrom Down si Autism”, complex si echipat la nivelul celor europene, va avea un impact pozitiv din mai multe puncte de vedere precum:

– Crearea conditiilor prin care copii cu Sindrom Down și Autism, afectati pe mai multe arii de dezvoltare sa-si imbunatateasca abilitatile, sa poata deveni adultii de maine, capabili sa se bucure de o viata aproape normala, muncind si avand grija de sine.

– Sprijinirea familiilor, care reprezinta astazi singurul ajutor implicat direct in tratarea si ameliorarea acestei afectiuni, atat din punct de vedere moral, cat si din punct de vedere financiar.

– Formarea unui mediu social, favorabil dezvoltarii si integrarii copiilor cu Sindrom Down și Autism in lupta acestora pentru accesul catre o viata normala.

– Realizarea unui cadru medical care sa permita accesul specialistilor, parintilor si copiilor la cele mai recente studii si terapii aparute in domeniu la nivel mondial.

– Dezvolta si sustine programe de educare si interventie potrivit conditiilor specifice fiecarei persoane care sufera de Sindrom Down și Autism, pe termen scurt si lung, pentru educarea si orientarea copiilor spre auto-gospodarire.

– Contribuie la schimbarea mentalitatilor la nivel de individ si de grup prin dezvoltarea capacitatii de intelegere si adaptabilitatii la situatii neprevazute, urmarindu-se dezvoltarea respectului pentru om si eliminarea oricaror forme de discriminare fata de tinerii nascuti cu aceasta conditie.

– Va promova respectul si responsabilitatea de sine si fata de ceilalti copii cu Sindrom Down și Autism, organizand intalniri cu copii si tineri cu aceeasi conditii din alte regiuni din tara si din strainatate, tabere si excursii scolare.

– Va promova intelegerea Sindromului Down și Autismului in intreaga tara, explicand biologia acestuia si consecintele lui.

– Va pune bazele unui grup de consultanta stiintifica, va organiza si va participa la conferintele si congresele interne si internationale.Situat in incinta Parohiei Mavrogheni, Centru pentru recuperarea copiilor cu sindrom Down si Autism, se va bucura de sustinerea sistemului medical din punct de vedere calitativ, cat si de ocrotirea spirituala si caldura Bisericii, prin reprezentantii sai.