Slujbă arhierească de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

[huge_it_gallery id=”10″]

(29 iunie 2016)

În perioada 27-30 iunie 2016, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un grup de credincioși ortodocși români din Gyula (Ungaria), conduși de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a efectuat un pelerinaj la mai multe biserici și mănăstiri din București. Din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe toată perioada desfășurării pelerinajului, grupul a fost însoțit de părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod.

Obiectivul principal al acestui pelerinaj l-a constituit comemorarea lui Moise Nicoară (1784-1861), român originar din Gyula, a cărui familie se numără printre ctitorii Catedralei Episcopale din orașul său natal și care a fost, în același timp, o personalitate de seamă, jurist, profesor, traducător, scriitor și patriot român, luptător pentru drepturile și afirmarea românilor din Banat și Crișana, dar și pentru numirea unui episcop ortodox român și deschiderea unei școli teologice la Arad. Moise Nicoară își doarme somnul de veci la Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni, unde, în anul 2005, i-a fost ridicat un monument funerar (cenotaf), , cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din România.

În ziua de miercuri 29 iunie, cu prilejul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhie¬rească la Biserica Mavrogheni, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, părintele paroh Radu Petre Mureșan, părintele Dumitru Pintea, părintele Petru Pușcaș, paroh la Gyula Mică, arhidiaconul Claudiu Condurache, de la Catedrala Episcopală din Gyula. După Sfânta Liturghie, soborul de clerici, la care s-a alăturat și părintele Nicolae Bordașiu, a săvârșit slujba Parastasului pentru Moise Nicoară la monumentul său funerar din curtea bisericii. Au fost depuse, în mod simbolic, pământ adus din Gyula de grupul pelerinilor și mai multe coroane de flori după care pelerinii au participat la o agapă comună oferită de Parohia Mavrogheni.